Säämasentuja

15.12.2015 11:40

Mikä olisikaan helpompi ensimmäisen blogikirjoituksen aihe kuin sää? Tylsä, iänikuinen aihe, joka kuitenkin kirvoittaa suomalaisissa edes jonkinlaista small talkia.

Mutta kun maanviljelijästä on kyse, niin Sää on aina Vakava Asia.

Meissä maanviljelijöissäkin on tosin eroja. Itse olen raskaan luokan Säämasentuja, oikein hardcore-ääripään edustaja. Normaali ihminen voi päivitellä että ”Taas siellä sataa”, ja siihen vastataan ohimennen että ”Voi voi”, tai ”Harmin paikka”.

Meillä taas on perhekin jo oppinut siihen, että kun isä tulee sisään synkän näköisenä, istuu penkille, kuivaa silmälasinsa ja lausuu sanat: ”Taas siellä sataa”, niin siitä on leikki kaukana. Mitkään kevennykset tai lohdutukset eivät tuossa tilanteessa toimi. Masennun niistä vain enemmän. Silloin minusta tuntuu, ettei kukaan ota minua vakavasti. Marttyyrin ilme naamallani menen takaisin hakaan seisomaan sateeseen lehmien kanssa. Pahinta on se, ettei sieltäkään heru ymmärrystä. Yritän houkutella jonkun vettä valuvista kantturoista kanssani katokseen sateensuojaan. Voitaisiin siellä yhdessä murehtia tätä kurjuutta ja kuravelliä. Mutta lehmät katsovat vain sen näköisenä, että ”Mitä se nyt taas horisee? On tässä pahempiakin kelejä nähty.”

Lähtökohtaisesti en luota sääennusteisiin, mutta katson ne silti noin kymmenen kertaa päivässä. Puintiaikana tietysti useammin.

Maanviljelijä-Säämasentuja ei osaa iloita hyvistäkään keleistä. Silloin täytyy murehtia sitä, että pian tämä loppuu. Sateen kiroaminen voi kesällä muuttua helteen haukkumiseksi. ”Kun ei ollenkaan sada. Minkä takia kurikkalaiset sai ukkoskuuron ja jurvalaiset vain muutaman tipan. Kyllä on kuivaa. Miksei jo sada?”

Tänä vuonna Säämasentuja on ollut erityisen raskasta seuraa. Kanssaihmisille voisi antaa neuvon, että älkää tehkö tai sanoko mitään. Ei se kumminkaan auta.

Tätä kirjoittaessani on ollut jo kaksi hienoa talvipäivää. Pientä pakkasta, ja pari senttiä lunta valaisemassa maisemaa. Haikkujen karva on kuivunut pörröiseksi, kuravellikin on kuivahtanut ja jäätynyt kovaksi, ja kaikki näyttää mukavalta. Paaleja pystyy hakemaan pellolta ilman, että traktori uppoaa akselia myöten.

Mutta mitä tekee Säämasentuja? Seuraa pitkiä sääennusteita, josko sieltä löytyisi taas sadepalkkeja. Löisin sitten faktat pöytään heti, jos joku erehtyy riemuitsemaan mukavista keleistä: ”Ei tätä kauan kestä. Lupasivat pian taas lisää vesisateita”.

-Mika-


Yhteystiedot

Vuorusluoma Highland

Koskenkorvantie 501
66350 Tainus

040 5377835 / Sari
0500 866780 / Mika