Tietoa rodusta

Highland Cattle on vanha nautarotu, joka on peräisin Skotlannin saarilta ja ylämailta. Alueen eristyneisyys pitkälle 1800-luvulle on osaltaan mahdollistanut rodun säilymisen melko rotupuhtaana. Ankara ilmasto ja karu luonto muokkasivat rodusta erittäin kestävän. Sitä voidaan kasvattaa ympärivuotisesti ulkona hyvinkin pohjoisessa. Highlandin nahka on paksumpi kuin muilla naudoilla, ja sen karvapeite on kaksinkertainen. Pehmeän alusvillan päällä oleva pitkä karva toimii ikäänkuin päällystakkina. Sanotaankin, että Highland kastuu läpimäräksi vain uimalla.

Navetassa tai suljetussa pihatossa tätä rotua ei voi kasvattaa, sillä se vaatii paljon tilaa ympärilleen. Laumahierarkia on erittäin vahva, ja keskinäiset välienselvittelyt ahtaissa tiloissa saattaisivat päättyä huonosti. 

Karvaisen olemuksen lisäksi rodun tärkeä tunnusmerkki on komeat, ylöspäin kaartuvat sarvet, joiden kasvua ei estetä nupouttamalla. Sarvet ovat paitsi vaaralliset aseet, myös hyödylliset ja tarkat työkalut monessa tilanteessa. Niillä voi rapsuttaa itseään tai kaveria, ohjata pikkuvasikkaa oikeaan suuntaan, rikkoa jäätä juoma-astiasta, raivata pieniä puita tai hajottaa vaikkapa heinäpaaleja.

Lehmät ovat hyviä ja huolehtivaisia emoja. Ne hoitavat, imettävät ja puolustavat vasikoitaan vieroitusikään saakka, joka ylämaankarjalla on muista roduista poiketen vasta n.8kk ikäisenä. 

Highland Cattle on hidaskasvuinen liharotu, joka ei sovellu tehotuotantoon. Vastineeksi sillä on erinomainen rehunkäyttökyky ja hyvä terveys. Vapaa liikkuminen ja väkirehuton, monipuolinen ruokavalio saavat aikaan vähärasvaista, terveellistä, mureaa ja maukasta laatulihaa.

 

Yhteystiedot

Vuorusluoma Highland

Koskenkorvantie 501
66350 Tainus

040 5377835 / Sari
0500 866780 / Mika